Project Pieterpad ’23-’24, traject 2, etappes 3 en 4
Dag 2, etappe 4 > Zuidlaren – Rolde (ruim 17 km)
Na een prima ontbijt checken we uit bij ‘ons’ B&B. De DorpsBrink is het startpunt van deze 4e etappe. Het Paardenmarkt monument vraagt om een foto, die markt bestaat al eeuwen. Ooit waren we hier al eens, vroeger met de kids. Toen regende het, vandaag straalt de zon.
Dennenoord (GGZ)
Regelmatig wandelen in het groen, moet je doen. Wind om je hoofd, gezicht in de zon, of regen; gewoon buiten doet goed. Voor je mentale status, en voor je fysiek. Hogere weerstand, minder stress, betere bloeddruk, fijner humeur.
In de strijd tegen mentale maleur is een dagelijkse dosis natuur zinvol. GGZ-Instellingen zijn vaak bosrijk gevestigd. Zoals Dennenoord, in Zuidlaren.
Het Pieterpad wandelt ons over het ruime terrein van deze GGZ instelling. Langs gebouwen en paviljoens, een hertenkamp. Kunst langs de route, beelden en gedichten. Bijzonder soms, zoals het gedicht van Remco Ekkers, Hulp.
Dennenoord is verweven met Zuidlaren en omgeving. Fiets- en wandelpaden doorkruisen het terrein, er loopt een trim-route. Mensen laten hun honden uit (en zichzelf). Maken tijd voor een praatje. Een vrolijk hondje brengt ons in gesprek met baasje Yvonne. ‘Baloe is een Friese Stabij, heel lief is ie.’ Ik maak een foto. Een tip voor dochter? Op zoek naar hondje…
Diepen, Bevers en Hooglanders
We laten Zuidlaren achter ons, passeren Westlaren. Een bospad in, langs een camping, richting Zeegse. Bij een driesprong een mooi gelegen paviljoen, aan het Schipborgsche Diep. (Dit is de lokale benaming voor de Drentsche Aa. Er zijn meer naamvarianten: het Hoornse Diep, het Gasterensche Diep, et ce terAa. Allemaal Drensche Aa.
We weerstaan een te vroege koffiepauze en steken het Schipborgsche Diep over. Na de brug een waarschuwing: ‘Bij (te) hoog water is deze route niet te lopen. Volg dan de hoogwater variant.’
Maar niet nu: het weer wordt steeds mooier – de natuur viert feest, vogels in concert, een verdwaalde huiskat luistert – helemaal Zen – plat op het pad. Op een bankje een gedichtje gespijkerd; de dichteres, Esther van Egten verwoordt onze ervaring:
Op Weg
een weidse blik
de stijd verstild
Het Pieterpad kruist opnieuw het Schipborgsche Diep, nu via een hoog bruggetje; dik eikenhout, maar oud. Verweerde balken omwikkeld met kippengaas, voor de stevigheid? Het houdt.
Over hout gesproken… In het stroomgebied van de Drentsche Aa wonen bevers. En waar bevers zijn, groeien dammen. In 2021 haalden deze knappe knagers het nieuws met de grootste dam van Noord-Nederland. Die brak door, en de grondwaterstand daalde flink. Werk aan de beverwinkel. In enkele weken bouwden Ed & Willem een nieuwe dam. RTV Drente maakte er een filmpje over: https://www.rtvdrenthe.nl/varia/14038703/bevers-blijven-bouwen-aan-dam-in-gasterensche-diep ) Naast bevers zetten ook andere bijzondere medewerkers zich in voor duurzaam natuurbeheer in deze regio. Op de Gasterse Duinen – het Pieterpad komt overal – houden Schotse Hooglanders de begroeiing in toom. Deze stoere kanjers hebben kennelijk een vrije dag, we zien ze niet. Wel de onmiskenbare sporen.
Hunebed
Aan de (bos)rand van het duinterrein ontdekken we D-10, een van de Drentse Hunebedden. D-10 is een grafmonument, ruim 3300 jaar oud. De gebruikte zwerfkeien lagen al eeuwen te wachten, ooit tijdens een ijstijd aangevoerd door schuivende gletsjers vanuit Scandinavië. Vandaag is het allesbehalve ijstijd. Of toch? De volgende horeca gelegenheid meldt zich precies op tijd. Hartje Gasselte, Pannekoekenboerderij Brinkzicht; ijsje dan maar? Eh, nee, toch niet. We zijn toe aan Latte Macchiato, met een Drentse wafel, belegd met mousse van aardbei en kers, en echte room.
Balloöerveld
Na die zoet gebekte lunch serveert het Pieterpad het hoofdgerecht van deze etappe. De safari-hike over het Balloöerveld, een restant van deze ooit zo grote stille Drentse Heide.
Wij betreden dit unieke natuurgebied over een vlonderpad door een nat venig gedeelte. Breedgebekte kikkers moedigen ons luidkeels aan. Wat hogerop voert het pad over zandsporen. De hoogtevariaties in het veld spelen een spel met de horizon en onze oriëntatie. De toren van de Sint Jacobskerk in Rolde verdwijnt en verschijnt als een groeiende mast op een deinende zee (van tijd). Elke stap op het stoffige zand brengt ons dichterbij.
Adder
‘Hier kun je toch ook slangen tegenkomen?’ En, nou ja zeg, pal voor onze neus, op nul afstand swingt een adder(tje), circa 80 cm, het brede zandpad over, min of meer zijwaarts meanderend. Het reptiel is er bijna, wil zo snel mogelijk onderduiken in de droge heistruiken in de beschermende berm. Hij is zo rap, dat ik weinig kans heb een filmpje te maken. Nog net een shotje a 10 seconden. Je ziet alleen het swingende lijfje, kopje buiten beeld. Maar gespot.
Stonehenge
Het Balloöerveld is een stil en diep genieten van het weidse uitzicht, onder fantastische Hollandsche luchten. We komen langs historische stekjes, zoals de Galgenberg, en – nabij Rolde – De Baak – een Stonehenge achtig Hunebed. Het ligt er nogal plotseling bij, in de flank van het Balloöerveld. De BAAK, is de grote staande kei in het centrum, hoog over de platte stenen uitkijkend. (Baak = baken, herkenningspunt in het landschap.) De tekst op de Baak geeft je als rondtrekkende schapenhoeder, marskramer, of Pieterpadders al dan niet bemoedigende informatie.
Naar links: Pietersberg. (415 km), Rolde : Klein Stoefie (Klein stukje?)
Naar rechts: Pieterburen (67 km), Gasteren (1/2 uur Goans)
De Jacobskerk, dus Rolde, is nu onder handbereik. Onder de rook van de kerk ligt nog een hunebed. Eindpunt, vinden wij. Het is volbracht. Nou ja, er volgt nog een toetje.
P+R Hub Rolde
Voor de terugweg naar Zuidlaren bestellen we een Hub Taxi, een particuliere OV-variant. In deze regio verzorgd door Connexion. Kwestie van bellen, bestellen en dan pikt de Hub Taxi je binnen een uur op bij de lokale P+R locatie; Hub Rolde, in dit geval. (Ook voor al uw pakketjes, trouwens.) Dat betekent een kilometer extra wandelen, want Hub Rolde is buiten het dorp, aan de N33. Wij zijn er ruim op tijd; de Hub taxi ruim over tijd. Nou ja, een mooie training ‘geduld oefenen’. En gelukkig mooi weer. Beter, want het is een openlucht Hub, met alleen staplaatsen. Zonder sanitair.
Dat geeft een extra betekenis van het begrip P+R. Er is een bossage, die al meerdere wachtenden een oplossing bood. Zichtbaar en ruikbaar: P+R = Pislucht en Remsporen. Allicht iets voor de gemeente Rolde en/of Connection om dit op te pakken? Het busje kwam alsnog, bracht ons – als kostbaar pakketje – safe naar Zuidlaren. Waarvoor dank.
We groeten de Brink en verlaten Zuidlaren per EV – Eigen Vervoer. Onderweg maken we plannen voor het 3e traject, eind juni. Dan doen we 3 etappes, waarvan 2 op 1 dag, zodat we ruim 30 km in een sessie wandelen: als aanloop voor de 4Daagse, straks in Nijmegen.
(Wordt vervolgd)